hieronta ja hieronnan hyÖdyt

Klassinen hieronta on perinteistä pehmytkudoskäsittelyä lihaskireyksien laukaisemiseksi, kivun lievittämiseksi ja rentoutuneen olon aikaansaamiseksi.
Hierontaa tehdään erilaisilla tekniikoilla mukaanlukien sivelyt, hankaukset, pusertelut ja ravistukset. Erilaisin ottein suoritettu hoito lisää aineenvaihduntaa, lievittää lihasspasmeja, parantaa hiussuonien verenkiertoa, lisää pintakudosten liikkuvuutta, edistää laskimoverenkiertoa, aktivoi tai rentouttaa kehoa.

Kivun lievitys: 

Hieronnan kipua lievittävää vaikutusta on selitetty porttikontrolliteorialla, jossa ääreishermoston saama voimakas impulssi aiheuttaa keskushermostossa (C-säikeissä, jotka ovat ohuita ja hitaita) voimakkaan aktivaation. Samanaikaisesti nopeat ja paksut hermosäikeet sulkevat tämän kipua viestivän radan. Toisaalta hieronnan kipua lievittävä vaikutus perustuu hieronnan endorfiineja vapauttavaan vaikutukseen. Endorfiinit ovat kivunsäätelyyn ja hyvänolontunteeseen vaikuttavia hormoneja. Endorfiinien määrä on suurimmillaan 5 minuuttia hieronnan jälkeen ja kohonneita arvoja voidaan mitata vielä tuntienkin päästä.

Vaikutus lihaskudokseen:

Hieronta vaikuttaa kudosten palautumiseen rasituksesta edesauttamalla laksaatin eli maitohapon poistoa lihaksesta. Lisäksi hieronta vaikuttaa lihaksen verenkierron normalisoitumiseen, joka parantaa kuormittuneen lihaksen toimintakykyä ja vähentää sen kipua. Myös staattisten työasentojen aiheuttamaa pitkäaikaisempaa lihasten jännittymistä voidaan poistaa hierontakäsittelyllä.

Vaikutus hermokudokseen:

Monet hieronnan fysiologisista vaikutuksista välittyvät hermokudoksen kautta, joten välillisesti hieronta vaikuttaa myös hermokudokseen. Tärkeitä ovat toimintojen säätelytehtävät, joihin hieronta vaikuttaa joko kiihdyttävästi, jarruttavasti tai kokonaan estävästi esim. ihon refleksit, kehon segmentaariset refleksit, ihoon ja autonomiseen hermostoon vaikuttavat refleksit. Hieronnan jälkeen olo on usein rentoutunut tai unelias. Tämän perusteella voidaan tulkita, että hieronnalla on keskushermostollisia vaikutuksia.

Vaikutus ihoon:

Ihon syöttösolut reagoivat hierontaan vapautamalla histamiinia ja serotoniinia, jotka saavat aikaan ihon lämpenemisen ja punoitusreaktion. Hieronta vaikutta ihoon myös mekaanisesti. Ihon ylimpien pintakerrosten hiki- ja talirauhasten laskutiehyiden avautuminen sekä hieronnan aikaansaama paikallisverenkierron tehostuminen voi lisätä hien ja talin eritystä iholla.

Vaikutus verenkiertoon:

Hieronta avaa tehokkaasti käsittelyalueen paikallista hiusverenkiertoa, joka parantaa kudosten nestevaihtoa. Hierontakäsittely vapauttaa histamiinia, serotoniinia ja muita vasoaktiivisia aineita, joiden vaikutuksesta aineenvaihdunta tehostuu. Lisäksi hieronnan ihoärsykkeet lisäävät hermostollisesti alueen fysiologista aktiviteettia, joka tehostaa hiusverenkierron lisääntymistä. Hieronnalla voidaan myös edistää laskimoverenkiertoa ja tehostaa veren virtausta laskimoissa.

Vaikutus vereen:

Tutkimuksissa on todettu pientä nousua veren punasolujen ja hemoglobiinin määrässä tunti hieronnan jälkeen. Lisäksi jotkin veressä olevat entsyymit kuten kreatiini saattavat nousta vähäisesti.

Vaikutus imuneste-/lymfakiertoon:

Imunesteen kulun imusuonistossa saa aikaan ulkoinen voima (lihassupistus, painovoima, passiivinen liike, hieronta) Oikein suunnatulla hieronnalla imuneste saadaan poistumaan kudoksista tehokkaasti.

Lämpövaikutus: 

Hieronnassa syntyy kitkan vaikutuksesta hierottavalle alueelle lämpöä. Lämpö parantaa kudoksen aineenvaihduntaa.

Pumppuvaikutus: 

Laskimo- ja lymfakierron suuntaisesti tehdyt hierontaliikkeet edistävät nesteiden virtausta.

Kudosten läpäisevyys:

Syvien hierontatekniikoiden aiheuttama kudokseen kohdistuva paine avaa kudoksen solujen kalvoihin aukkoja parantaen solun aineenvaihduntaa.

Arpikudosten hoito:

Hieronnalla voidaan korjata arpeutuneen lihaksen supistumiskykyä ja palauttaa normaalin sidekudoksen elastisuus.

Mikroverenkierron avautuminen:

Hieronta lisää hierottavan alueen verenkiertoa monella tavalla: - lämpövaikutus - pumppuvaikutus - autonomisen hermoston aktivoituminen - verisuonia laajentavien aineiden vapautuminen - veren viskositeetin vähentyminen Mikroverenkierron tehostuessa kudoksen turvotus lieventyy.

Rentoutuminen: 

Hieronta vaikuttaa rentouttavasti: kudoksen lämpötila kohoaa ja verenkierto vilkastuu. Kosketus edesauttaa hermoston kautta tapahtuvaa rentoutumista.

Venytys: 

Passiivisella venytyksellä kohdistetaan venytys haluttuun lihakseen. Kudosten elastisuus lisääntyy.

Milloin ei hierontaan:


Kasvaimet
Laskimosairaudet - laskimotukos
Ihoinfektiot
Keskushermostoperäiset halvaukset
Hemofilia eli verenvuototauti
Verisuonten ahtaumasairaus ateroskleroosi
Ihotaudit - tulehtunut iho
Suurentuneet imusolmukkeet
Flunssa
Humala tai krapula

Hieronta vaikuttaa kehoon ja mieleen kokonaisvaltaisesti